The Future Summit: Herman Konings / by Catherine Van Holder

Veel schijnbare paradoxen in de lezing van Herman Konings, intrigerende spanningen tussen digitaal & analoog, toekomst en verleden, locaal en globaal. Buzzwoorden zoals forward to basics, little acts of kindness, social notworking volgen elkaar in razendsnel tempo op.

Hij vat 4 belangrijke trends samen in het acronym ROSA:

REVIVALISME: we hebben opnieuw aandacht voor onze roots, ons verleden, onze heimat. Locale producten, het artisanale en het ambachtelijke, het analoge en het tastbare komen op de voorgrond. Een soort tegengewicht tav globalisering en de snelle groei van consumenten technologie: wat schaars is krijgt waarde. Niet als een puur sang retro beweging, maar vanuit een “Forward to Basic” gevoel. We implementeren onze roots in het heden, in de toekomst.

bijv. Gardsbutiker2010: iPhone App geeft de locale (groenten)boeren aan op een kaart.
bijv. Noma (hedendaags culinair gebaseerd op locale producten)
bijv. Noteslate (analoog papier meets digitale tablet)
bijv. The Impossible Project Polaroid
bijv. V-luxe – iPad Entertainement

OPTIMISME: We zien een algehele terugkeer naar authenticiteit, transparantie en optimisme. Herman zei het niet as such, maar ik zou zelfs zeggen: naar meaning.
Alle info is beschikbaar, alles is opzoekbaar via continue verbindingen.. hierdoor is er algehele opmars naar transparantie.

bijv. Boek Geluk van Lannoo
bijv. Little Acts of Kindsness (KLM)
bijv. Minibar for the Mind (School of Life)

SOCIAAL/SAMENHORIGHEID: Sociale Media zijn niet meer uit onze samenleving weg te denken en zijn zonder twijfel here to stay. Ook offline zien we een tendens naar convivialiteit. Tegelijkertijd geeft aanleiding tot de omgekeerde beweging: social notworking.

bijv. Social Media Count (Gary Hayes) – Personalizemedia
bijv. Social Notworking – Martin Lindstrom
bijv. Museum Boijmans Van Beuningen – Proef
bijv. Josephine’s, Antwerp – Kasper Stuart
bijv. Stuhlhockerbank – Kraud

AANSTEKELIJK: We leven in een tijd van informatieoverload en keuzeverlammming. Hierdoor ontstaat een cultuur van filtering en pauze, van keuze architectuur en “the psychology of the nudge”. Attention Management zal de komende jaren even belangrijk worden als “time management”. Beautification is één van die manieren om de aandacht naar je toe te trekken.

bijv.: Hembakat – Ikea (Zweden)
bijv.: Think Quarterly – GOogle
bijv.: Porthouse Antwerp – Zaha Hadid